Γιώργος Τέσσης: Από τον Μπελογιάννη στο Άγιο Φως, μια αργομισθία δρόμος

18 Apr 2017
810 times

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, το να δηλώνει κάποιος άθεος είναι φυσικά αναφαίρετο δικαίωμά του. Στην ευρωπαϊκή οικογένεια ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να πιστεύει σε όποιο Θεό θέλει, αρκεί να σέβεται την πίστη του άλλου.

Σε κοινωνίες άλλου τύπου, όπως οι κομμουνιστικές για παράδειγμα, ο Θεός που πρέπει να λατρεύει ο πολίτης είναι το κομουνιστικό κόμμα μέσω του εκάστοτε ηγέτη του.  Χαρακτηριστικά  παραδείγματα είναι η Ρωσία του Στάλιν και η Βόρεια Κορέα του Κιμ.

Προσφάτως όμως ανακαλύφθηκε και μια Τρίτη κατηγορία: oι γιαλαντζί άθεοι. Είναι ένα νέο είδος που εμφανίστηκε στη μνημονιακή Ελλάδα και έχει αναστατώσει την παγκόσμια θρησκειολογία. Πρόκειται για μια ειδική κατηγορία ανθρώπων που δηλώνουν άθεοι, διαλαλούν ότι το Άγιο Φως είναι ψευτοθαύμα, αλλά μετά από λίγες μέρες τρέχουν στις εκκλησιές με το κεράκι στο χέρι. Δε ντρέπονται οι αθεόφοβοι να στέκονται μπροστά στα σύμβολα τις χριστιανοσύνης και να υποκρίνονται ότι βιώνουν το Θείο Δράμα.

Το γεγονός ότι δε ντράπηκαν να υπογράψουν τα μνημόνια που θα έσκιζαν, να μειώσουν τις συντάξεις που θα αύξαναν, να παρακαλάνε γονατιστοί τον Σόιμπλε που έβριζαν, ίσως και να μπορώ να τα δικαιολογήσω. Η αγάπη τους για την εξουσία είναι σαφώς μεγαλύτερη από το αίσθημα της ντροπής. Το πάθος τους να ξελιγουριάσουν και να διοριστούν στο δημόσιο, μπορώ και αυτό να το καταλάβω. Δεν είναι λίγο πράγμα από εκεί που έπαιρνες τσιγάρα στην τράκα, να παριστάνεις τον παράγοντα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όλα αυτά τα κατανοώ και ως ένα σημείο μπορώ να δικαιολογήσω τα ξεφτιλίκια τους. Το να δηλώνεις όμως άθεος και μετά να κρατάς κεράκι με το Άγιο Φως, δεν το συγχωρώ. Είτε δεν είναι άθεοι και έλεγαν μπούρδες  για να πουλήσουν αριστερίλα, είτε είναι άθεοι και συμμετείχαν στο Θείο Δράμα για να εξευτελίσουν και να περιγελάσουν το πλήθος των πιστών. Το να μαζέψουν απλά ψήφους δεν είναι λογικό ενδεχόμενο. Υπάρχει έστω και ένας πολίτης που θα δει τον Τσίπρα να παριστάνει τον Θεοσεβούμενο και θα τον ψηφίσει;

Πριν λίγες μέρες εγκαινίασαν το μουσείο του Μπελογιάνη.  Με τον Μπελογιάννη με χωρίζει πολιτική άβυσσος. Ονειρευόταν μια κοινωνία με την οποία εγώ διαφωνώ σε απόλυτο βαθμό. Όμως, δε μπορώ να μην αναγνωρίσω γενναιότητα και πραγματική πίστη στις ιδέες του: ο άνθρωπος αυτός έδωσε την ζωή του για αυτές. Ο Τσίπρας ξέχασε ότι είναι άθεος μέσα σε ένα απόγευμα. Σκεφτείτε μόνο αν στη θέση του Μπελογιάννη στο στρατοδικείο ήταν ο Τσίπρας! Τι κεράκια, τι Άγιο Φως και τέτοια πράγματα. Με την φωτογραφία του Βασιλιά στα χέρια θα παρακαλούσε στα τέσσερα τους στρατοδίκες να τον κάνουν δεκανέα στον Εθνικό Στρατό.

Αντε Αλέξη μας, τον δεκαπενταύγουστο να σε καμαρώσουμε γονατιστό στην Τήνο.

Rate this item
(2 votes)
KorinthosTV

Το ειδησεογραφικό κανάλι της Κορινθίας - Στείλετε το δικό σας μήνυμα στο [email protected] - https://www.facebook.com/Korinthostv/ 

Website: korinthostv.gr

 Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κόρινθο

 

Korinthostv Νέα

Λουτράκι: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο

Λουτράκι: Συνεδριάζει το Δημοτικό Σ...

16 December 2017

Παρακαλούμε όπως προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Ιάσονος Εθν. Αντιστάσεως, Λουτράκι) την...

Σοκαριστικό τροχαίο στη Λαμία: Δύο νεκροί, «σμπαράλια» αυτοκίνητο και μηχανή (video - φώτο)

Σοκαριστικό τροχαίο στη Λαμία: Δύο ...

16 December 2017

Τραγωδία με δύο νεκρούς σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Λαμία, όταν μηχανή στην οποία...