Τοποθέτηση της Μαρίας Θελερίτη στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών (video)

06 Apr 2017
693 times

Τοποθέτηση της Μαρίας Θελερίτη, βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, στην οποία παρέστη και τοποθετήθηκε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια

για Θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, κυρία Corina Creţu, με θέμα: «Η Πολιτική Συνοχής στην Ελλάδα: επιτυχίες, προκλήσεις και προοπτικές».

 

Καλωσορίζουμε την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής στο Κοινοβούλιο.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε τέσσερα σημεία.

Το πρώτο είναι η υποβάθμιση της πολιτικής συνοχής, ιδιαίτερα μετά την κρίση του 2008 και η μετατροπή των προτεραιοτήτων της Ε.Ε., προς τον ανταγωνισμό και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτή, λοιπόν, η υποβάθμιση, που είναι απόρροια η πρόταση για την ανακατεύθυνση των πόρων της πολιτικής συνοχής, για να καλύψουν άλλες ανάγκες ή για τη γενικότερη κεντρική διαχείριση της Ε.Ε., νομίζουμε ότι θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα στις πολιτικές συνοχής και σύγκλισης στην Ε.Ε..

Δεύτερον, όλη αυτή η προσπάθεια που επιχειρείται για την απλοποίηση και ευελιξία του κανονιστικού πλαισίου, σε συνδυασμό με το σύστημα του επιμερισμού της διαχείρισης - εδώ θα ήθελα να τονίσω, ότι κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να παραμείνει και στο μέλλον, γιατί απ' ό,τι βλέπουμε η διαχείριση κινδυνεύει να πάει προς τα κεντρικά και αυτό θα αποτελέσει ένα πλήγμα ως προς την αποτελεσματικότητα, αλλά και την περιφερειακή ανάπτυξη - αλλά και την ανάπτυξη της διοικητικής ικανότητας του τελικού δικαιούχου στην υλοποίηση των προγραμμάτων, νομίζουμε ότι θα συμβάλλουν περισσότερο στην ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία και όχι η συγκεντροποίηση όλων αυτών προς την κεντρική διαχείριση.

Το τρίτο σημείο που θα ήθελα να εντοπίσω είναι όσον αφορά τη νέα αρχιτεκτονική.

Δεν θα πρέπει πραγματικά η νέα αρχιτεκτονική να στηρίζεται στο περιφερειακό Α.Ε.Π., αλλά θα πρέπει να δούμε και να χρησιμοποιήσουμε και άλλους δείκτες, όπως για παράδειγμα, το επίπεδο φτώχειας μιας περιφέρειας, το επίπεδο ανεργίας και η πρόσβαση, γιατί ακριβώς θα μπορεί να υπάρξει καλύτερη πολιτική για την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και σε επίπεδο κράτους - μέλους, αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε..

Τέλος, αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι η ενίσχυση της ολοκληρωμένης χωρικής προσέγγισης, που πραγματικά αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο στοιχείο για τις νέες πολιτικές του χώρου, όπως αποτυπώνονται αυτές στην Ε.Ε., όπου αυτή η ολοκληρωμένη χωρική προσέγγιση σε συνδυασμό με τον εμπλουτισμό της εδαφικής τυπολογίας, δηλαδή, με την προσθήκη και των νησιωτικών και ορεινών περιοχών πέραν των αστικών παραμεθόριων και της υπαίθρου, όπως υπάρχει και όπως είναι η τυπολογία σήμερα στην Ε.Ε., θα μπορούσε να συμβάλει στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων και να δημιουργήσει με μια νέα και πιο σύγχρονη άποψη αυτό που λέμε εμείς « περιφερειακή πολιτική» και σε κάθε κράτος - μέλος, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αυτές, λοιπόν, τις επισημάνσεις μέσα από τα κείμενα που βλέπουμε για τις αλλαγές που επιχειρούνται θεωρούμε, ότι πραγματικά πρέπει να παραμείνει το ταμείο συνοχής και οι πολιτικές σύγκλισης και συνοχής να είναι στη στρατηγική της Ε.Ε. και όχι ενόψει των συντηρητικών απόψεων, που θέλουν να κατευθύνουν τους πόρους προς την ανταγωνιστικότητα και τη δημοσιονομική προσαρμογή, γιατί πιστεύουμε, ότι αυτό θα εντείνει τις ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο και θα πρέπει η Ε.Ε. να το δει με διαφορετικό τρόπο.

 

Rate this item
(1 Vote)
KorinthosTV

Το ειδησεογραφικό κανάλι της Κορινθίας - Στείλετε το δικό σας μήνυμα στο [email protected] - https://www.facebook.com/Korinthostv/ 

Website: korinthostv.gr

 Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κόρινθο

 

Korinthostv Νέα

Λουτράκι: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο

Λουτράκι: Συνεδριάζει το Δημοτικό Σ...

16 December 2017

Παρακαλούμε όπως προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Ιάσονος Εθν. Αντιστάσεως, Λουτράκι) την...

Σοκαριστικό τροχαίο στη Λαμία: Δύο νεκροί, «σμπαράλια» αυτοκίνητο και μηχανή (video - φώτο)

Σοκαριστικό τροχαίο στη Λαμία: Δύο ...

16 December 2017

Τραγωδία με δύο νεκρούς σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Λαμία, όταν μηχανή στην οποία...